|
Dia 29-03-2009:
Una Serra amb cadenes "El Rafal de PlanÃcia i la embotelladora d'És Teix són alguns dels principals obstacles que troben els excursionistes que acudeixen a una Tramuntana carregada de restriccions G. RODAS. PALMA.
Es Castell del Rei, la Volta al Puig Roig, el Puig des Teix des del Coll de Sóller o la Font del Garbell són sol algunes de les excursions que des de fa un temps resulta impossible realitzar degut al fet que els camins pels quals transiten es troben actualment tancats pels seus propietaris.
Uns altres, com el Camà des Cingles o el des Pescadors, estan lliures de cadenes, però presenten problemes de pas a pesar de tractar-se de camins públics; i en alguns casos, com Massanella, els amos de la finca han posat un guarda perquè cobra un peatge per travessar els seus terrenys.
Si l'enfrontament entre excursionistes i propietaris fa que cada vegada sigui més difÃcil practicar el senderisme per la Serra, el Pla d´Ordenació dels Recursos Naturals de la Tramuntana (PORN) afegix més llenya al foc.
Amb la llei en la mà , excursions alpines coma Fosca (El Puig Major) estan restringides als caminants i comporten expedients sancionadors; i altres tÃpiques com el Camà de l´Arxiduc, el Puig des Teix, el Puig de l´Ofre, el Puig Tomir o la Comuna de Bunyola requereixen autorització de la conselleria de Medi Ambient.
L'últim capÃtol en la lluita per l'obertura dels camins públics va tenir lloc el passat cap de setmana, quan un grup format per unes trenta persones pertanyent a nou associacions cÃviques de diferents zones de la illa van retirar la barrera metà l•lica de la finca L´Empaltada, en la carretera vella de Lluc a Pollença, i la van traslladar, com un acte simbòlic de protesta, a la seu dels departaments d'Obres Públiques, Territori i Medi ambient del Consell de Mallorca amb la finalitat de denunciar "la passivitat" de l'Administració en la defensa de l'interès general davant els nombrosos casos de vies públiques tancades per propietaris de finques.
Des de fa sigles, Mallorca disposa d'una plena xarxa de camins que comuniquen pobles, travessa boscos, enllacen amb torres costaneres de defensa o segueixen els passos dels antics contrabandistes. MoltÃssims d'ells se situen en la Serra de Tramuntana, el 92 per cent de la qual és de propietat privada.
La lliure circulació solament pot garantir-se per finques i camins públics, però la massificació que pateixen els itineraris de muntanya, la Serra rep cada cap de setmana la visita de més de trenta mil persones, unit a la deterioració que es deriva d'encendre foc, deixar barreres obertes, abocar escombraries o fer soroll, ha provocat que molts propietaris vegin amb recel al senderista.
La llista dels camins públics tancats o subjectes a restriccions a dia d'avui és extensa.
La pujada a Els Cornadors per s´Arrom, l'ascensió a És Teix pel coll de Sóller o el Camà vell d´Estellencs a Banyalbufar són rutes tancades al pas que figuren en la majoria de guies d'excursionisme editades en els últims vint anys.
Per exemple, fins a un total de vuit dels 42 itineraris proposats per Gaspar Valero en Camins i Paisatges presenten algun tipus de problemà tica en el seu traçat actual: la Font del Garbell, la Volta al Puig Roig, el Puig de la Rateta, la Canaleta de Mancor o les Cases de Neu de Comafreda han vist alterada la seva lliure accessibilitat respecte al moment que es van recollir les dades.
Si bé és cert que tant el Consell com el Govern estan intentant recuperar un patrimoni temps enrere menys subjecte a disputes de passada, l'adquisició de la finca de PlanÃcia i els 283 quilòmetres del GR221 són dos clars exemples, el PORN ha provocat les queixes d'alguns sectors de l'excursionisme.
Aquest decret, dictat al març de 2007, divideix tot el territori de la Tramuntana en quatre zones, son dues, d'exclusió i les d'ús limitat les problemà tiques des del punt de vista de l'excursionisme.
L'exclusió aculli paratges protegits per nidificación o flora endèmica i impossibilita ascendir fins al Morro d´en Pelut o la coma Fosca, que s'aleguin motius cientÃfics. Endinsar-se en les zones d'ús limitat requereixen la sol•licitud d'un permÃs amb una setmana d'antelació, havent d'especificar la ruta que se seguirà i el dia que es cobrirà .
Pocs grups excursionistes demanen aquest permÃs (sà ho fan Els Xots i la Federació Balear de Muntanyisme i Escalada) i què dir dels senderistas de cap de setmana.
La llista d'excursions afectades per aquesta norma i que per tant necessiten d'una autorització per a realitzar-se inclouen al Galatzó, la Mola de PlanÃcia, la Fita del Ram, la Comuna de Valldemossa, el Camà de l´Arxiduc, el Teix, la Comuna de Bunyola, es Castell d´Alaró, l´Ofre, Na Franquesa, Sa Rateta, el Morro de Cúber, el Puig de Tossals Verds, el Morro d´Almallutx, el Penyal des Migdia, el Puig de ses Vinyes, la Serra des Teixos, el Massanella, el Galileu des de Són Massip, el Puig Roig i el Tomir.
Agents de Medi Ambient vetllen per la seguretat d'aquestes zones i actuen contra tots aquells que caminen fora de les rutes senyalitzades.
|
|