Paisatges
 
 

  CRÒNIQUES
 

Dia 18 dÂ’Abril de 2010: PUIG DE GALATZĂ“

Avui diumenge dia 18 dÂ’abril hem visitat el fantĂ stic Puig GalatzĂł (1027 mts).

39 excursionistes sortint dÂ’Inca per arribar a Puigpunyent i prendre direcciĂł Galilea. Ben aviat hem pres el primer desviament a mĂ  dreta, el CamĂ­ de sa Teulera, i hem seguit els cartells que indiquen: Reserva des GalatzĂł.

D'aquesta forma, travessant lÂ’Hort de sa Coma, arribam a un serral amb un parell de cases.

La de la dreta té el nom de És Cucui. Caminant una mica més hi ha unes restes d’una pedrera abandonada on aprofitam per berenar.

La pujada al cim, transcorre amb continues pujades i baixades que ens deixen les cames ben tocades, i amb una grimpada i un poc més d´esforç arribam al cim del Galatzó.

El dia ens ha acompanyat, i es veu una vista impressionant del Port d´Andratx, de la Mola de l´Esclop, d´Estellencs i de gran part de l’Illa.

Al cim i amb vistes espectaculars hem dinat i descansat una mica. Aprofitam per fer la foto de lÂ’estol.

I s’ha fet l’hora de partir. A la baixada hi ha una roca que posa "CRISTO" i per aquí arribam a una petita esplanada, per on també passa la via normal. Hi ha el pal direccional que indica tres camins: Pas de na Sabatera – Boal de ses Serveras 1 hora 20 minuts, Puig Galatzó 25 minuts i Font des Pi 50 minuts, que és la que agafam nosaltres.

Aquest bonic camĂ­, en petites rossegueres, ens durĂ  al Coll des Carniceret. Ben aviat arribam a una torre de vigilĂ ncia contra incendis i baixam en aquesta direcciĂł. Aviat arribam a la Font des Pi que estĂ  amagada sota les alzines.

La gent ha respost molt bé, hi ha hagut patinades i genolls que remugaven, res greu.


Dia Dia 7 de Març de 2010: ES CAPDELLÀ - ESTELLENCS

Avui diumenge, 43 excursionistes hem anar a trescar per la nostra estimada serra de Tramuntana.

Ens ha guia el nostre amic TiĂ  Vallbona, fidel a la seva cita anual.

Hem partit dÂ’Inca sobre les 8h 45. Un grupet de 9 o 10 no sÂ’han presentat i sÂ’han perdut lÂ’excursiĂł dÂ’avui.

El temps amenaçava pluja, neu i fred, però, la veritat és que ha fet un dia esplèndid que ha fet que encara ens ho passàssim d’allò més bé!

A les 9h 15 hem recollit en Tià a les Avingudes de Ciutat. Com sol fer sempre, ha agafat el micròfon i ens ha explicat l’excursió que ens esperava que més o manco és el que podreu llegir a continuació:

L’autocar ens ha deixat a Es Capdellà i allà hem començat a caminar.

El guia anava al davant xerrant xerrant amb en Simó i quan només duim un 5 minuts i ens fa fer mitja volta perquè ens diu que ens hem equivocat. Començam bé!

No berenam fins les 10h 30, a les mateixes cases de la possessiĂł des GalatzĂł.

Allà, després de berenar, se’ns expliquen quatre historietes sobre aquelles contrades però el que més ens impacta és tot el referent al comte Mal que no era ningú més que el compte de Formiguera anomenat Ramon Saforteza Fuster.

Continuam caminant i es fa una primera aturada a un forn de calç i una segona a una zona de carboners a la qual hi ha una caramull de llenya que vol ser una sitja i 3 o 4 barraques de carboner amb el seu sòtil de càrritx.


AquĂ­ feim la nostra foto de grup.

Després començam a pujar, tira tira, per amunt s’ha dit i venga pujar... la gent comença a remugar una mica... però no afluixam fins que després d’aprop de 2 hores arribam a Ses Serveres.

Aquest lloc ja el coneix el grup: fa uns mesos hi va berenar abans de pujar a sa Mola de sÂ’Esclop.

Després de dinar i fer un parell de cafès amb licors varis, reemprenem la ruta fins el coll des Pi. Allà ens ha de recollir l’autocar.


Dia 7 de Febrer de 2010: PUIG DE SA BASSA

La nostra ruta d'avui arranca en el centre del poble de Fornalutx. Des de la seva plaça i per l'esquerra de la seva església, començam una llarga i dura pujada, pels estrets i escalonats carrers, i seguim pel camí de l’Alzina Fumadora.

Tots els antics camins de muntanya d'aquest municipi, solen estar molt ben senyalitzats amb indicadors, aixĂ­ que, en principi, no hem de tenir por a perdre-nos.

Transitant ja pel Camí de s’Alzina Fumadora, sortim del poble i 48 excursionistes començam a escalfar les cames.

Aquest antic camí de muntanya és preciós, empedrat i escalonat, i amb esplèndides panoràmiques.

I anam fent camí, fins que arribam al cim del Puig de Sa Bassa (819 m.). Esplèndid mirador!

Amb unes vistes panoràmiques de la silueta magnífica del Penyal des Migdia i els Cornadors i tots els seus voltants. I també hi ha un gran observatori contra incendis.

I aquí s'acaba la part còmoda i fàcil del nostre itinerari d'avui. Ara, sense camí ni fites, hem de baixar en direcció al cim del Puig de Bàlitx.

Arribam a una paret mitgera que estĂ  esbaldragada, passam per sobre ella i descendint amb cura, ja que el terreny estĂ  bastant relliscĂłs.

Hi ha hagut gent que les cames li feien figa quan han vist la rosseguera de fullaca i terra, que ens duu a l'ample camĂ­ de Montcaire, i uns altres que lÂ’han gaudida a la seva manera.

Cap a l'esquerra del camí, anirem còmodament fins als voltants del Mirador de Ses Barques, punt final de l’excursió.

Hem caminat al voltant de 5 hores, ha fet un bon dia, els niguls no ens han deixat veure el paisatge i tot ha anat collonut.


Dia 17 de Gener de 2010: SA CANALETA -FONT DES NOGUER

L’any 2009 l’hem acabat, anul•lant l’excursió de la Font des Verger, per dues vegades pel mal temps i hem començat el 2010 ajornant l’excursió de Sa Canaleta.

He rebut uns quants correus amb queixes, demanant a veure per què s’anul•là l’excursió. Ara vos ho explic, "no plou a gust de tots".

L’haguéssim poguda fer perquè el temps va acompanyar, però el problema el va tenir l’autocar per venir-nos a recollir a sa Font des Noguer.

La companyia de l’autocar aquest dia no feia viatges per la serra de Tramuntana per qüestions de seguretat. El motiu no era altre que el fet que hi havia molts de “domingueros” i coes quilomètriques, que anaven a veure la neu.


I ja ho diuen, a la tercera la vençuda. Hi ha hagut poca participació, ja que el dissabte es feien els fogarons de Sant Antoni. Així i tot hem arribat a ser 25 caminaires.

Sa Canaleta de Massanella, Ă©s una mostra excepcional de l'enginyeria popular. ConstruĂŻda entre els anys 1748-1750, recull aigua de la Font del Prat, per a dur-la a la finca de Massanella.

Avui està canalitzada en canonades des de l'any 1982. El recorregut, comença a Mancor de la Vall, iniciant el camí a les cases de Massanella, a la carretera que duu a Caimari.

Una vegada dins la possessiĂł de Massanella, seguim pel camĂ­ que ens duu a les cases de can Bajoca, un bon lloc que hem aprofitat per berenar.

Entrant dins el bosc, a la dreta hi ha un camí empedrat que puja fins que ens trobam amb la canal, una mitja horeta de pujada que té un nivell bastant fort, les cames no donen a “basto”, fins que hem arribat ha un pas on hi ha una corda per ajudar-nos a pujar.

Durant molt temps de la ruta, ens guia la canaleta, quan arribam a l'aqüeducte el passam, però abans ens hem assegurat que cap membre del grup pateix vertigen.

A partir de aquí o un poquet més envant enllaçarem amb el recorregut GR-221 que ve del refugi dels Tossals. Però nosaltres seguirem pujant per arribar a la Font des Prat i seguidament sa Font des Noguer, punt final de l’excursió.

La gent s'ho ha passat molt bé, el dia ha estat ennuvolat i acompanyat amb brusquines. Es torrent des Prat baixava ple d’aigua i es Gorgs Blau i de Cúber anaven plens.


Dia 15 de Novembre de 2009: ESTELLENCS PLANĂŤCIA

En aquesta excursió hem estat una gentada. Es tractava d’una excursió fàcil. Per això, en Simó ha decidit posar un altre autocar, i hem estat un total de 104 caminaires, que ja ni ha!!

Hem canviat l’excursió d’Estellencs – Banyalbufar – Esporles, per la d’Estellencs –Planícia.

No hem pogut fer el que teníem previst, perquè el camí està tallat per sentència judicial des de principis del 2007.

Es tracta del camĂ­ des Rafal entre els dos pobles, Estellencs i Banyalbufar.

L’excursió la començam a Estellencs, en direcció a Banyalbufar, per la carretera. Fins que agafam el camí encimentat de l’esquerra, anant prop de la possessió es Collet i més endavant les cases de son Serralta de dalt.

Amb les vistes panorĂ miques dÂ’Estellencs i del Puig de GalatzĂł (1027 m.) entram al bosc fins arribar a la paret mitjana de PlanĂ­cia, un bon lloc per berenar.

Després seguint una curta pujada entre pins, travessam el camí asfaltat. Prenim cap a l’esquerra i tornam agafar el caminoi des Rafal, que també ens duu a la Font de s’Obi.

Ara pujant pel camĂ­ asfaltat, un indicador ens diu que a lÂ’esquerra ens duu a les cases de PlanĂ­cia, i a mĂ  dreta lÂ’Aljub dels cristians (una volta circular de 90 minuts).

Aquí el grup s’ha dividit en dos, “això passa quant som tants”. La majoria tenen poques ganes de caminar i han quedat a les cases de Planícia.

La resta decideix caminar mitja horeta tres quarts... (traduït són 80 minuts més o manco). Seguim caminant fent la volta pel bosc espès d’alzines, (hi ha molts de forns de cals i rotlos de sitges), fins arribar a l’Aljub dels cristians.

Després arribam a les cases de Planícia i al seu costat hi ha la casa de ses Dones.

Una vagada dinat i paĂŻt, sÂ’ha fet hora de partir. Ara ve lo pitjor de lÂ’excursiĂł, la baixada pel camĂ­ asfaltat fins arribar al portell de la finca. I donam per acabada lÂ’excursiĂł.

Ha fet un dia de sol i tot ha anat una monada!!


Dia 04 dÂ’Octubre de 2009: CAMĂŤ DE SÂ’ARXIDUC

Avui diumenge dia 4 d’octubre, sant Francesc, ens hem reunit 57 excursionistes per anar a una llarga excursió circular. Des de Valldemossa, començam a pujar pel camí que condueix a la Font de s'Abeurada, h on decidim berenar i recuperar forces.

Seguidament ens dirigim al Pla des Pouet, mirador de Can Costa (o de ses Puntes) amb vistes a tota la Costa Nord, Serra de Tramuntana, i pla de Mallorca, acompanyat de la simfonia del vent i el sol... i no pot faltar una mica de contaminaciĂł acĂşstica de tanta gent com som.

I anam fent camí per arribar a la caseta des refugi de s’Arxiduc (868 m.) que de cada any que passà està més deteriorat, “com tothom.”

Davallam, ara sí, des d´aquest punt fins a l´estret de son Gallard, i iniciam de bell nou, la pujada al camí de s´Arxiduc, on ens desviam per anar a la Cova de s’Ermità Guiem.

Seguirem el nostre camí, que ara va paral•lel al penya-segat. La gent comença a remugar ja que tenen ganes de dinar. De tant de caminar el berenar ja el tenen als peus. I dinam arran dels penya-segats.

Desprès d’haver dinat i descansat, seguim en direcció es Caragoli (945 m.), es pla des Aritges i es puig Gros (938m.) anant alerta a no prendre el camí que surt en aquest lloc a la nostra esquerra, ja que ens duria al Puig des Teix (1064 m.).

Així que començàrem el descens a la Vall des Cairats - Font des Polls i seguim pel camí de Son Moragues i, arribant a Valldemossa, donam per acabada l’excursió.

Temps aproximat de marxa, sense comptar les aturades: hem recorregut uns 16 Km i hem caminat 6 hores, pam avant o pam enrera.

Tot ha anat molt bé, ha fet sol i calor.


 

 
 

© 2005-2015 - Es permet l'ús total o parcial de textos i imatges sempre que no sigui per fins comercials.

Webautor: Jaume Llabrés - By: bernatllabres.com